1- دانشکده حفاظت آثار فرهنگی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران
2- دانشکده حفاظت آثار فرهنگی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران ، m.razani@tabriziau.ac.ir
چکیده: (271 مشاهده)
ملاطها بخش جداییناپذیر در ساخت بناهای تاریخی و حتی امروزی بوده در بخشهای مختلف بنا کاربرد دارد، بنابراین برای ایجاد بنای با کیفت و پایداری خوب در طول زمان میبایست در بهبود و ارتقای کیفیت ملاطها و مصالح تلاشهایی انجام داد. ملاط گچ نوعی ماده معدنی بوده و ساختاری بلوری و شبکه هگزاگونالی دارد و در حالت کلی مهمترین عوامل در تغییر خواص ملاطهای گچی به سه حالت نوع معدن، نوحه پخت و افزودنیها وابسته است به همین منظور هدف از انجام این پژوهش مروری بر نحوه تأثیر عوامل گفتهشده بر خواص ملاطها خواهد بود. که در راستای این هدف مطالعات کتابخانهای تنها روش پژوهش خواهد بود. با توجه گسترده معادن گچ در محیطهای متنوع اولین عامل تأثیرگذار در خواص گچ نوع معدن و محیط معدن است بهطوریکه در معادن مختلف، ژیپس دارای ناخالصی و شرایط رشد بلوری متفاوتی بوده که این امر منجر به تولید ملاط گچی خاص در معادن مختلف میشود. نحوه پخت و افزودنیها که از عوامل دیگر تأثیرگذار در ملاط گچی است؛ هرکدام به نحوی در ساختار ملاطها تأثیرگذار خواهند بود. برای مثال پخت گچ در دماهای مختلف، فاز، رنگ و اندازههای متفاوتی در بلورهای گچی را ایجاد میکند. افزودنیها نیز در بخشهای مختلفی از خواص گچ را تحت تأثیر قرار میدهد که این بخشها میتواند شامل تأثیرهای مقاومتی(مقاومت فشاری، کششی و سایشی)، زمانگیرش و مقاومت در مقابل رطوبت باشد؛ مثال مناسب اکسید منیزیم و آلومینو سیلیکاتها است که هرکدام باعث افزایش مقاومتهای فشاری و زمانگیرش در ملاط گچ میشود.
یاداداشت علمی:
مروری |
موضوع مقاله:
دانش حفاظت دریافت: 1401/1/30 | پذیرش: 1401/4/25 | انتشار: 1401/5/30 | انتشار الکترونیک: 1401/5/30
ارسال پیام به نویسنده مسئول