نوشته ی: نازنین شریفان
دانش حفاظت برای میراث فرهنگی: کاربردهای تجزیه های دستگاهی
Conservation Science for the Cultural Heritage: Applications of Instrumental Analysis
کتاب حاضر توسط انتشارات اشپرینگر (springer) در سال 2013 به چاپ رسیده، که شامل سری یادداشت برداری سخنرانی هایی پیرامون علم شیمی(Lecture Notes in Chemistry (LNC)) و در واقع شامل گزارش هایی مبنی بر تحولاتی علمی اخیر آن بوده که با کیفیتی بالا ارائه میشوند و هدف آن انتقال دانش نوین به دیگر متخصصان و رشته های مرتبط است. این مجلد توسط دکتر اوانجلیا وریلا[1] و دیگر نویسندگان ویراستاری و مدوّن گردیده است.اثر حاضر به عنوان پلی بین کتب پیشرفته ی فارغ التحصیلان و شروع تحقیقات تخصصی در زمینه های مرتبط، معرفی میشود. همچنین می تواند به عنوان مقدمه ی علمی در این حوزه در اختیار دانشجویان و کارشناسان ارشد و محققان قرار گیرد و به عنوان یک منبع آموزشی پیشرفته ارائه شود که خوشبختانه به صورت آنلاین نیز در دسترس همگان قرار دارد. این کتاب به فراخور نیاز، بسیاری از شاخههای علمی شیمی را پوشش می دهد همچون شیمی تجزیه، شیمی آلی، شیمی معدنی، شیمی فیزیک، شیمی محاسباتی و شیمی صنعتی.
بدیهی است آنالیزهای دستگاهی در علم حفاظت، اهمیتی پیوسته و رو به رشد دارند. اگرچه اقدام برای حفظ مواد متعلق به میراث فرهنگی بر پایه و اساس علمی سابقه ای دیرینه داشته و به دوران پیشگامی و رونق شیمی در قرن 19 میلادی باز می گردد، ولی تنها با استفاده از تکنیک های پیچیده ی فیزیکوشیمیایی می توان به صورتی مؤثر به مطالعه ی تخریب، تلاشی و شناسایی یادمان ها و آثار هنری تاریخی پرداخت و روندهای مداخلاتی قابل اعتمادی را به دست آورد.
این مجلد نقش عمده ای در کسب دانش قابل اطمینان و تکمیل و توسعه ی مهارت ها در طرح و روش ها و متدولوژی های آسیب شناختی دارد که این امر به حفاظت و احراز هویت آثار هنری تاریخی قوّت می بخشد. کتاب حاضر همچنین به بحث پیرامون شیوه های به کارگیری روش های نوین حفاظتی که بر پایه ی قواعد اصولی بنا شدهاند، مانند استفاده از لیزر برای رفع آلودگی اشیای تاریخی، میپردازد. تمام تکنیک های مورد استفاده تحت پوشش آخرین، پیچیده ترین و پیشرفته ترین سطح تکنولوژی در این زمینه است. در حالی که با به کارگیری تخصصی و موردیِ این تکنیک ها، مرمت و حفاظت مواد و آثار هنری تاریخی در مقیاس های بالا امکانپذیر می گردد.
این کتاب به عنوان یک ابزار ارزشمند برای دانشجویان و متخصصان فعّال در این زمینه حفاظت از میراث فرهنگی تدوین شده است.
فصل اول این کتاب به کلیات عمومی اختصاص داده شده است که شامل بررسی مواد و مصنوعات، عناصر اصلی سازنده ی اشیا همچون: مواد آلی، سنگ، سرامیک و شیشه، مواد استفاده شده برای مداخله ی حفاظتی در آثار هنری مانند رنگینه(Dye)، رنگدانه(Pigment) و مواد افزودنی رنگی و مواد جلا دهنده است و در ادامه به بست های مربوط به نقاشی مانند: نقاشی فرسک، نقاشی موم رنگ(Encaustic) ، تمپرا، نقاشی با رنگ و روغن پرداخته و همچنین از پلیمرهای وینیلی اکریلی و موادی از این دست که به عنوان بست دهنده های مصنوعی به کار می روند نام برده و در ادامه ی بحث، به استفاده از ملات ها به عنوان مواد چسباننده، اشاره شده است. فصل دوم نیز به روش های تجزیهی مواد به عناصر سازنده پرداخته است همچون کروماتوگرافی (Chromatography) مایع و گازی، که این بخش به خاطر آنالیزهای تحلیلی، اهمیت ویژهای در حوزه ی دانش حفاظت میراث فرهنگی دارد.
فصل سوم به معرفی انواع روش های شناسایی عناصر همچون روش استفاده از منابع انرژی مانند انرژی پرتوی تابشی، برهمکنش رفتار موجی ماده در ابعاد مولکولی، عمق نفوذ اشعه ی ایکس در آب برای فعال کردن انرژی فوتون ها و عمق نفوذ الکترون ها، اختصاص یافته و همچنین چگونگی عملکرد دستگاه های مربوط به اندازه گیری و شناسایی تشعشعات ساطع شده حین انجام این فرآیندها و نقش مهم روش های مطالعات میکروسکوپی به تفصیل شرح داده شده است.
در فصل چهارم به تکنیک های شناسایی عناصر و شرح اصول و مفاهیم و روش های آنالیز و چگونگی استفاده از دستگاه ها به همراه تصاویر با کیفیت و رنگی و بررسی طیف های به دست آمده، پرداخته شده است و در ادامه، مباحث مربوط به مفاهیم حالت جامد NMR که از قدرت رزونانس مغناطیسی هسته ای NMR، برای توصیف مولکول در محلول به کار می رود، بیان شده است و در ادامه ی بحث، تکنیک های شناسایی عناصر، تکنیک های اشعه ایکس و فلورسانس اشعه ایکس، ماهیت و اثر متقابل آنها شرح داده شده است.
در فصل پنجم نیز اعمال کردن تکنیک ها بر روی مواد مختلف به منظور شناسایی ماهیت آن شرح داده شده است که در متن کتاب به شناسایی رنگ طبیعی قبای مولانا و مواردی از این دست به عنوان مثالی ملموس اشاره شده است. فصل ششم که فصل آخر کتاب است به چگونگی تکنیک ها و برنامه های کاربردی می پردازد همچون برنامه ی کاربردی برگشت پراکنشی الکترون های میکروسکوپ الکترونی روبشی، به منظور درک مکانیزم از هم گسستن پوسیدگی سنگ های ساختمانی در محیطهای شهری و یا استفاده از میکروسکوپ، پراش اشعه ایکس (XRD) و ایزوتوپ ژئوشیمی پایدار برای بررسی و تعیین منشأ سنگ های مرمر سفید و مواردی ازین دست که به تفصیل شرح داده شده اند.
مشخصات کتاب شناسی:
Varella, Evangelia A, (Ed.). (2012). Conservation Science for the Cultural Heritage: Applications of Instrumental Analysis (Vol. 79). Springer Science & Business Media.
[1] Evangelia A.Varella