ایران یکی از مهمترین مراکز تمدن بشری با قدمتی ۷۰۰۰ ساله است که بیش از سی هزار محوطه و اثر تاریخی ثبتشده (محوطه باستانی اسلامی و پیش از اسلام، بناهای تاریخی، مجموعه بناها و تک بناها) در فهرست آثار ملی دارد. پژوهش در ساختار شیمیایی و فیزیکی مواد و مصالح سازندهی این آثار و اشیاء، سالیابی و تاریخگذاری آنها و انجام تحلیل های دقیق و جامع بر اساس روش های علوم فیزیک، شیمی، زمین شناسی، کانیشناسی، جغرافیا و ریاضیات، که امروزه تحت عنوان "باستانسنجی" صورت می گیرند شناخت و درک محققان را از فرآیندهایی شکل گیری اثر و درنتیجه، دقت تحلیل و تفسیر پژوهشگران این عرصه را افزایش داده، نتایج و تفسیرهای مربوط به فرآیندهای فرهنگی و اجتماعی مؤثر بر دگرگونی های هنری و فنی را در طول زمان، معتبر می سازند.
در این راستا و با توجه به نوپا بودن علم باستانسنجی در کشور، دانشگاه هنر اسلامی تبریز در سال ۱۳۹۱ اقدام به تدوین سرفصل و راهاندازی دوره کارشناسی ارشد رشته باستان سنجی (در دو گرایش مواد آلی و مواد معدنی) در کشور نمود که خوشبختانه این سرفصل در سال ۱۳۹۴ مورد تصویب وزارت علوم تحقیقات و فناوری قرار گرفت. در این ارتباط و با توجه به عدم وجود نشریات تخصصی این حوزه، به همراه جمعی از اساتید صاحبنام ملی و بین المللی تصمیم تصمیم بر آن شد نشریه ای علمی-پژوهشی با عنوان پژوهه باستان سنجی بر اساس شیوه نامه اجرایی نشریات دانشگاه منتشر گردد. امیدوارم که با حمایت های همکاران دانشگاهی و متخصصین حوزه های مرتبط با آثار فرهنگی و تاریخی، این نشریه بتواند منبع علمی معتبری در حوزه نشر نتایج مطالعات باستانسنجی و حفاظت و مرمت میراث فرهنگی در میهن اسلامی عزیزمان، ایران باشد.
نشریه پژوهه باستان سنجی به صاحب امتیازی: دانشگاه هنر اسلامی تبریز؛ پیرو جلسه تاریخ ۱۳۹۶/۵/۱۸ و پیرو ابلاغیه به شماره ۳/۱۸/۱۸۳۹۵۱ مورخ ۱۳۹۶/۸/۱۳ کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور، وزارت علوم تحقیقات و فناوری موفق به کسب درجه علمی ـ پژوهشی از شماره دوم (پاییز و زمستان ۱۳۹۴) به بعد گردید. پژوهه باستان سنجی نخستین نشریه در زمینه مطالعات باستان سنجی در زبان فارسی است.
پژوهه باستان سنجی
|