شرحی بر باستانسنجی و تولد یک نشریه علمی
رامین محمدی سفید خانی
دانشآموخته ارشد باستانسنجی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز
در شرح باستان سنجی این نکته بس که بیانی نزدیک به ریاضیات و منطق دارد و آنچه میگوید به قانون نزدیکتر است؛ و در حوزه علوم دسته بندی می شود نه دانش! باستان سنجی با تکیه بر علوم پایه، علوم مهندسی و اصول منطق در بیان، کوششی برای هم افزایی ارزش حقیقی مطالعات کهن دارد.
باستان سنجی گاه پیشگویی قابل است که از پراکنش و جهت گیریهای فرهنگ ها و تمدن ها سخن می گوید؛ گاه مهندسی درخور برای بررسی علمی آثار و بقایای باستانی است؛ گاه کاشف وجوه پنهان تمدن ها در شرایط زیستی و محیطی آن هاست؛ و گاه کارگاهی تیزبین برای زدودن چهره جعل و اصالت بخشی به آثار است. در تمام آنها و دیگر حوزه ها، باستان سنجی به مثال نوری است که سیاهی باستان بافی و سطحی نگری را در حوزه مطالعات کهن کمرنگ می کند.
با آنکه بیش از نیم قرن از تولد آن رشته می گذرد، ولی در کشور ما نورشته ای است که هنوز در پی یافتن جایگاه خویش در حوزه مطالعات میراث فرهنگی تاریخی است و مانند بسیاری از علوم مرتبط، به صورت حلقه های مجزای یک زنجیر فعالیت می کند. حتی نبود متخصصین مرتبط در حوز ه های مختلف باستان سنجی، نقصان بزرگی در تفسیر و نتیجه گیری مطالعات است. خوشبختانه با تشکیل رشته تخصصی باستان سنجی درکشور امید پر نمودن خلأهای بسیاری ممکن گردیده است و از اولین گام های هم افزایی در پیشبرد آن مهم، ایجاد نشریه پژوهه باستان سنجی است. بر کسی پوشیده نیست که ماندگاری تلاش های صورت گرفته در یک پژوهش به توان انتشار آن بستگی دارد. قسم به قلم و هر آنچه می نویسد قدرت جاودانگی آن امر را به خوبی نشان می دهد و شعار وزین انتشار بده یا بمیر(Publish or Perish) درکی از جاودانگی است که انشالله نور پرفروغش در کشور ما نیز همه گیر گردد و سالها تلاش و سرمایه مصرف شده در حوزه های علمی در گنجینه شفاهی و ذهنی بزرگان آن عرصه ها فاسد نشود و میراث الصاق شده به کفن و حافظه پنهان شخصی نباشد.
اتخاذ تدابیر و زمینه های انتشار نتایج پژوهش ها در بسترهای علمی را می توان از نعمات الهی دانست که توسط همتدارانی از جنس خورشید برای خدمت به جاودانگی تلاش های بشر در شناخت هستی میسر می شود. تنها نشریه تخصصی در زمینه یعنی پژوهه باستان سنجی کشور، گام مهمی در ارائه و نشر مطالعات صورت پذیرفته در این عرصه نوظهور است و به منظور بقا، رشد و تکامل، نیاز مبرمی به حمایتهای معنوی صاحب قلمان این عرصه دارد. تاریخچه تمامی انتشارات که امروزه صاحب درجاتی والا از اعتبارند، نشان دهنده تلاش و همدلی گروهی متخصص به منظور انجام وظیفه از برای میهن و آیندگان بوده است که چون نشریه پژوهه باستان سنجی از نهالی خرد به درختی تنومند مبدل شده اند. امید می رود به همت والای متخصصان باستان سنجی و حوزه های مرتبط، این نشریه نیز بتواند جایگاه ویژه ای در میان همتایان خود یافته و مرجع بین المللی پژوهش های صورت پذیرفته در ایران گردد تا چنین بومیگزینی هایی در بسترهای مناسب، باعث نیل به اهدافی چون خودباوری، علمزایی، خودکفایی و کاهش وابستگی به بیگانه را هموار سازد.
رامین محمدی سفید خانی
دانش آموخته ارشد باستان سنجی ازدانشگاه هنر اسلامی تبریز