باستانسنجی فراتر از تعریف
هانی زارعی/کارشناس ارشد مرمت بناها و بافتهای تاریخی
مسئول دفتر طرح و مطالعات میراث فرهنگی استان فارس
.
باستانسنجی شامل فنون گوناگون فیزیکی و شیمیایی است که بهمنظور شناسایی محوطههای باستانی،تاریخگذاری دقیق، بررسی اشیاء باستانی و مانند آنها به کار میرود که از آغاز دهه ۱۹۴۰تاکنون شاهد تحولات و کشفیات علمی شگرفی در باستانشناسی بودهایم که در این میان علوم طبیعی نقش بسزایی در این تحولات داشتهاند.
امروزه علوم مختلفی در باستانشناسی حائز اهمیت هستند از آن جمله علومی نظیر زمینباستانشناسی،باستان زیستبوم شناسی،آرکئو متالوژی،آرکئوفیزیک و ... که در باستانشناسی به آن باستانسنجی گفته میشود.
کشور عزیز ما با توجه به دارا بودن آثار بسیاری از تمدنها و دورههای مختلف معماری،آثار معماری مدفون در خاک،اشیاء تاریخی، غارها و آثار دستکند،نقاشیهای صخرهای و ... ،همچنین لزوم دریافت اطلاعات و بررسی دقیق شواهد نیازمند علوم دقیق و جدیدی نظیر باستانسنجی است که با تلفیق چند تخصص بتوان به این مهم دست یافت و این امر میسر نخواهد شد جز با پژوهش و ایجاد مجلات تخصصی در این حوزه و مرتبط با میراث فرهنگی که متأسفانه بسیار اندک نیز هست. امید که پژوهشگران، اساتید و علاقهمندان به حفظ و شناخت و نشر آثار تاریخی به این امر توجه ویژه داشته باشند.
خوشبختانه به همت و تلاش دانشگاه هنر اسلامی تبریز و اساتید آن نشریهای علمی در این زمینه با عنوان پژوهه باستانسنجی شکل گرفته است که میتواند به شکل دقیق و علمی به معرفی و نحوه بررسی و شناخت دقیق این میراث باارزش کمک شایانی نماید که جای بسی تحسین و تبریک دارد و امیدوارم پژوهشگران عزیز و مشتاق در این حوزه با نشر آثارشان به این مهم کمک نمایند.
هانی زارعی / خرداد۱۳۹۵